Billedhugger Laila Westergaard viser værker frem i Kunstetagerne Hobro


Kunstnermøde med Laila Westergaard i Kunstetagerne Hobro lørdag den 29. januar kl. 13-14. Alle er velkomne. 

Billedhuggeren Laila Westergaard, f. 1964 er aktuel på Kunstetagernes udstilling Afdækning-tildækning. Her viser hun sine karakteristiske tekst- og billedværker i sirligt hugget granit.

Lørdag den 29. januar kl. 13.00 fortæller Laila Westergaard om sin kunst og baggrunden for, at det lige blev den hårde granit, som kom til at dominere hendes kunstneriske univers.

Undervejs gennem udstillingen kommer hun også ind på de to medudstillere, malerne Karen Gabel Madsen og Hjördis Haack, og deres på én gang genkendelige og opløste billeduniverser.

I et hjørne af Kunstetagerne ligger en lille ”loppe” i rød, svensk granit. Den gør ikke meget væsen af sig, men standser man og kigger nærmere, får man spørgsmålet ”Hvad glor du på” smidt i hovedet. 

Granit med et aggressivt tvist men også granit med stof til eftertanke. Sådan er det med Laila Westergaards kunst. Om hun hugger et mange meter langt tekstbånd til Ribe Katedralskole, eller hun totaludsmykker en kirke, som det i 2021 skete med hospitalskirken ved supersygehuset i Gødstrup, så er der både det, man ser, og det, der fortælles mellem linjerne.

I et detaljeret, realistisk formsprog skildrer Laila Westergaard hverdagsting i den hårde granit, men der sker noget med vores oplevelse af det velkendte, som for eksempel en iPhone, en ostemad eller en pakke ipren, når de hugges i granit.

Det hverdagslige bliver symbol på noget større. På samme måde med tekststenene, hvor udsagn som ”Her vil jeg vokse og gro”, ”Lykkelig” og ”Hjemløs” åbner for både personlige og mere generelle associationer til menneskelivet.


Laila Westergaard hugger alle sine værker i hånden på huggepladsen i Københavns Nordhavn. Går man tæt på skulpturerne, viser håndværket sig som tydelige, ofte organiske, snoede eller ornamenterede spor efter bittesmå mejsler, hvis en millimeter brede skær bruges til den sidste finish.

I en vekslen mellem ru og poleret sten udnytter hun granittens materielle karakter, og i mange værker vælger hun at hugge baggrunden væk, så motivet så at sige står i negativ.

Det er man bl.a. i det 22 m lange værk ”Vejrfrise. Træk vejret”, 2018. Laila Westergaards langdigt om vejret, klimaet og vi menneskers forhold dertil, er udhugget på polerede fliser, mens skulpturerne er huggede i chaussésten, lopper og lidt større stenblokke.

Kunstnermødet er gratis for medlemmer af Mariagerfjord Kunstforening. Øvrige betaler kr. 50. Billetter købes i døren. Der er adgang gennem Hobro Bibliotek på St. Torv.

Afdækning-tildækning kan ses til og med den 26. februar. Torsdag den 3. februar viser kunstfaglig medarbejder Anne Lie Stokbro om i udstillingen.


Kilde: Kunstetagerne Hobro
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.