Bred indsats mod ulovlige knallerter i Nordjylland

Profilbillede

Øget opmærksomhed i det daglige beredskab samt en række målrettede aktioner mod ulovlige knallerter, i maj måned. Det er den indsats, Nordjyllands Politi har lagt for dagen i anledning af, at knallertsæsonen er godt i gang.

For mange – særligt unge mennesker – er knallerten et praktisk og bekvemt køretøj, når kørekortet til bil stadig kun kan anes langt ude i horisonten. Samtidig er knallerten ofte et socialt samlingspunkt, som der skrues og ’makkes’ med. Nogle gange bliver der dog skruet lige lovligt højt op for både lyd, hastighed og risikovillighed. Det er en kilde til mange frustrationer for øvrige borgere, og hos Nordjyllands Politi indgår der dagligt henvendelser om problematikken.

For leder af Operativ Færdsel i Nordjyllands Politi politikommissær Jess Falberg er opgaven ikke ny: 
”At unge mennesker justerer på deres knallerter er jo ikke nogen ny tendens. ”Da far var dreng…" er en sætning, vi ofte hører. Vi har fuld forståelse for, at knallerten er noget, de unge samles om, men der er også mange måder at opgradere sin knallert på, hvor man ikke piller ved farten og gør det til en lille motorcykel. Den høje fart – kombineret med manglende erfaring – giver rigtig mange farlige situationer. Ofte også med tragiske konsekvenser.”

 

Målrettede indsatser

For Nordjyllands Politi er knallertkontroller ét af grebene i værktøjskassen. Den seneste aktion fandt sted med udgangspunkt fra lokalpolitistationen i Hobro. Her har politikommissær Ann-Britt Miller stået i spidsen for eksekveringen:

”Vi får mange henvendelser fra vores oplandsbyer her omkring Hobro, hvor knallerter er et problem, som fylder meget. Vi besluttede os derfor for at tage livtag med det og sætte ind med en aktion fordelt over to dage, nemlig tirsdag den 23. og torsdag den 25. maj. 
Her har vi dækket det meste af Himmerland med civilklædte betjente i løbetøj, på cykler, motorcykler og så videre. Når først rygtet går på, at vi er i gang, så spreder det sig hurtigt, og knallerterne bliver gemt behørigt væk.”

Ann-Britt Miller tilføjer: ”Det skal siges, at vi ofte løber ind i knallerter, som er fuldt ud lovlige og er behørigt forsikrede. Det var også tilfældet under denne aktion.”

 

Forebyggelse fremmer forståelsen

Et andet greb i værktøjskassen er forebyggelsesdelen, som er en del af dagligdagen i alle hjørner af politikredsen. Politikommissær Mikkel Mitchell fra Nærpoliti og Forebyggelse i Himmerland bruger året rundt megen tid på at tale med de nye trafikanter:

”Kontrollerne, hvor vi tester fartkapaciteten med rullefelt og tjekker for konstruktive ændringer, er ét af mange greb. Vi har en bred præventiv indsats, hvor vi besøger ungdomsskoler, klubber og fortæller om både regler og risiko. Forældrene har vi også en god dialog med. Senest er vi begyndt at indkalde til deciderede forældremøder, hvor vi rådgiver om at støtte de unge i, hvordan de opfører sig hensynsfuldt i trafikken.” 

Mikkel Mitchell uddyber:
”Mange forældre er ikke klar over, at deres barns knallert er ulovlig. Det er meget lidt, der skal til for, at knallerten kan gå ind under betegnelsen ”konstruktivt ændret”. Det er ikke kun fart, det handler om. Manglende sidespejle, uoriginale styr og den slags er også no-go. Vi skal huske, at det næste køretøj, disse unge trafikanter får rådighed over, er biler, så de gode vaner og forståelsen for sikkerhed er afgørende.”

 

Fortsat fokus

Selvom Nordjyllands Politi allerede har prioriteret en del ressourcer til maj måneds mange aktioner, så vil politikredsen også fremadrettet have fokus på at holde opsyn med de ulovlige knallerter. Operativ Færdsel planlægger flere målrettede aktioner i den nærmeste tid, hvor sektionen vil besøge oplandsbyerne i hele politikredsen samt udvalgte skoler og fritidsinstitutioner. 
Politiet har også nye tiltag på bedding, fortæller leder af Operativ Færdsel i Nordjyllands Politi politikommissær Jess Falberg, afslutningsvist:
“Vi er meget opmærksomme på sikkerheden når vi laver disse aktioner, og vil også kigge på muligheden for fremadrettet at bruge droner, når vi foretager målrettede aktioner.”

 

Denne artikel er skrevet af Martin Johannes Madsen og data er automatisk hentet fra eksterne kilder, herunder Nordjyllands Politi.
Kilde: Nordjyllands Politi