Hobro Bibliotek sætter fokus på emnet depression

Profilbillede

Hobro Bibliotek sætter fokus på depression og hjælper til at bryde tabuer og fordomme omkring sygdommen.

Depression er en udbredt sygdom i Danmark og hvert år rammes mange danskere. Det er en sygdom, hvor der ikke findes et quick fix imod den. På nuværende tidspunkt er der omkring 125.000 danskere med tegn på moderat til svær depression. Disse danskere har behov for behandling.

Der er rigtig mange fordomme omkring sygdommen, og derudover er der også ofte mangel på forståelse fra andre mennesker, som ikke oplever eller har oplevet sygdommen. Det kan for nogen være svært at finde modet til at tale om emnet, men hvis ikke det italesættes, så bryder vi ikke de tabuer, som skulle ske at være der. 

Nu spørger du måske dig selv, hvad betyder et “tabu”? Tabu er et område eller et emne, som man i en kultur ikke beskæftiger sig med, fordi det vækker stærke følelser. Det kan være emner forbundet med f.eks. skam eller blufærdighed.

Et forventningspres i samfundet om at have styrke og robusthed både hjemme, på studiet eller på arbejdet kan medvirke til, at en deprimeret person kan skamme sig over sygdom. Man kan blive bange for ikke man ikke kan klare ens hverdag. Derudover kan man frygte for ikke at kunne leve op til egne og andres forventninger. Det er altså ofte forbundet med, at man frygter omgivelsernes reaktioner, at man finder det svært at åbne op for, at man har depression eller tegn derpå. 

Et andet emne, der ofte bliver forbundet med noget tabubelagt er “lykkepiller” og antidepressiv medicin. Der har været meget debat i medierne om virkningen og bivirkninger ved antidepressiv medicin. Derudover kan det virke som et tabu at være nødsaget til at tage antidepressiv medicin for at få ens hverdag til at fungere. 

Når man er deprimeret kan man føle, at man ikke er særligt meget værd for dem omkring én. Det er svære følelser for personer, som er ramt af sygdommen, men også for de nærmeste. 

Hobro Bibliotek vil gerne sætte fokus på emnet depression, og du kan finde rigtig meget litteratur på biblioteket omkring emnet. På biblioteket kan bibliotekaren hjælpe dig videre med at finde faglitteratur eller skønlitteratur om depression. Derudover findes der også lydbøger og e-bøger på e-reolen.

Kilde: Redaktionen