Kunstetagerne er igen åbne for publikum fra mandag den 17. januar, og der vises frem til 26. februar tre udstillinger:
'Afdækning-tildækning', som præsenterer skulpturer af Laila Westergaard og malerier af Karen Gabel Madsen og Hjördis Haack, Hans Henrik Lerfeldt-udstillingen omtalt neden for, samt udstillingen Art Déco i strik, som omfatter strikkede kjoler af dragter af medlemmerne af kunsthåndværkergruppen Netmaskerne, som har ladet sig inspirere af 1920’ernes dekorative stil, Art Déco.
Torsdag den 20. januar tager vi hul på 2022s arrangementsprogram. Kl. 15 er der gratis omvisning i udstillingen Krop & kunst. Hans Henrik Lerfeldt og det kropumulige, og kl. 16 præsenteres billedkunstneren Bruno Kjærs bog Skyggebibliotekets spejl. Der er gratis adgang til begge arrangementer, blot skal man huske mundbind og coronapas.
Omvisning i udstillingen Krop & kunst. Hans Henrik Lerfeldt og det kropumulig
Cand.mag. i kunsthistorie og kurator på udstillingen, Majken Madsen viser kl. 15 om i Krop & kunst– Hans Henrik Lerfeldt og det kropumulige. Udstillingen belyser et udvalg af Lerfeldts værker fra en ny vinkel, hvor kroppen og det kropslige møde er i fokus.
Krop & kunst stiller skarpt på det erotiske, som udspringer af menneskets utopiske søgen efter det uforgængelige liv. Som en erotisk overflade er huden vigtig i menneskets afsøgning af sig selv, og netop nøgenhed og hudfarvede elementer er gennemgående i Lerfeldts værker. Hvad vi i vores første hurtige møde med værkerne kan se som pornografiske scener, bliver dog ved nærmere eftersyn afløst af undren. For hvad er det egentlig for kroppe, vi ser på?
I omvisningen vil Majken Madsen føre deltagerne ind i og helt tæt på Hans Henrik Lerfeldts værker og kunstneriske univers. Omvisningen lægger op til, at vi skal mærke efter, at vi skal gå tæt på, lade os undre og stille spørgsmål. Hvordan mærker vi mødet med Lerfeldts kroppe på vores egen krop? Kan Hans Henrik Lerfeldts kunst gøre os klogere på os selv og vores omverden?
Krop & Kunst omfatter et udvalg af Hans Henrik Lerfeldts værker fra Hobro Kunstsamling, herunder fra Jette og Karl Jacob Ibsens Lerfeldt-samling, erhvervet i 2004. Lerfeldt-samlingen omfatter over 600 værker og er den største af sin art i Danmark.
Skyggebibliotekets spejl. Boglancering
Kl. 16-17 lancerer billedkunstneren Bruno Kjær bogen Skyggebibliotekets spejl. Hans store udstilling Skyggebibliotekets spejl blev vist i Kunstetagerne forår-sommer 2021. Nu dokumenteres udstillingen med en bog på 100 sider.
Bruno Kjær har gennem en årrække dokumenteret sine væsentligste udstillinger i bogform. ”Med bøgerne fastholder jeg udstillingernes forskellige karakterer, og med artiklerne lægges der lag på lag af referencer og forståelsesrammer ind over mit arbejde. Det er både inspirerende og øjenåbnende.”, siger kunstneren.
I den nye bog dokumenteres Skyggebibliotekets spejl gennem fotografen Niels Fabæks installationsfotos, og i to artikler bringes vinkler på udstillingens temaer, symbolik og referencer. Leif Emerek, mag.art. i litteraturvidenskab, beskriver i sin artikel ”Rejsen gennem skyggebibliotekets spejl. Mellem fortryllelse og affortryllelse. En grafisk roman” udstillingen som ”… en grafisk og auditiv roman – om længsel og søgen efter identitet og det gode liv. En fortælling om opbrud fra hjemstavnen og dets fatale konsekvenser og ulykkelige afslutning.” Ved at betragte udstillingen og dens temaer som en rejse og sætte den ind i en rejselitterær kontekst konkluderer Leif Emerek, at ”udstillingen bliver en metafor for og en fabel om rejsen og de mulige erkendelser, en rejse kan bringe med sig.”
Ved bogreceptionen, som er åben for alle interesserede, vil Bruno Kjær naturligvis være til stede, ligesom de to forfattere vil fortælle om deres vinkel på Skyggebibliotekets spejl.