Omvisning og foredrag i Kunstetagerne

Profilbillede
dato

Efterårets arrangementer fortsætter i Kunstetagerne.

Torsdag den 22. oktober kl. 19 er Mariagerfjord Kunstforening sammen med Nordjyllands Historiske Museum vært ved et foredrag om kunstnerkolonien på herregården Havnø.  

Sven Schou ejede Havnø Gods fra 1905 til 1927, men han var bestemt ikke en helt almindelig godsejer. Schou var en københavnsk kunstmaler, der gennem sin kone overtog Havnø Gods og åbnede sit hjem for sine kunstnervenner. Han dannede dermed en af datidens mange kunstnerkolonier. Kunstnergruppen malede idylliske billeder af landskabet ved Mariager Fjord og nød et afbræk fra Københavns pulserende storbyliv. Kunsthistoriker Anne Lie Stokbro fra Kunstetagerne i Hobro fortæller om herregårdenes betydning for datidens skildring af den danske provins og om de kunstnere, der valgte lige netop Havnø som omdrejningspunkt.

Museumsinspektør ved Nordjyllands Historiske Museum, Lykke Olsen fortæller om livet på danske godser på den tid, som var deres sidste glansperiode. Sven Schous kunstnerkoloni på Havnø Gods var et af mange beviser på, at nye tider var brudt igennem de gamle mure på danske herregårde. Danske godsejere mistede næsten alle deres gamle privilegier med vedtagelsen af Grundloven i 1849, hvor de også som noget nyt måtte dele pladsen ved det politiske bord med ”simple” gårdmænd og industriens mænd. Set fra godsejernes bord var perioden 1850 til 1920 alligevel en glansperiode med gode indtægter i landbruget, og de havde stadig stor politisk magt. Det blev fejret på godserne med nye, imponerende bygninger, jagter og fester

Foto: Nordjyllands Historiske Museum - Sven Schou. 1913.Olie på plade. Heste var et af Sven Schous mest brugte motiver. 

Foredraget finder sted i Hobro Biblioteks store sal. Der er et begrænset antal billetter, som købes via Nordjyllands Historiske Museums hjemmeside.

Søndag den 25. oktober kl. 15 kan man komme med på en kort tur gennem udstillingen 8-FOLD – Tekstil kunst i Hobro. Kunstfaglig medarbejder Anne Lie Stokbro fortæller om de otte deltagende tekstilkunstneres eksperimenter med materialer og teknikker og om, hvorfor deres værker er ligeså meget billedkunst som kunsthåndværk. Udstillingen viser gennem otte nedslag spændvidden og mangfoldigheden i dansk tekstilkunst i de seneste ca. 10 år.

Kilde: Kunstetagerne Hobro