Fyrkat - Et besøg helt tæt på vikingetiden

Kilde: Redaktionen
Profilbillede
Julie Lundblad

Fyrkat i Hobro er en af Danmarks fem ringborge. Selvom ingen af de oprindelige ringborge eksisterer i dag, kan du på Fyrkat komme helt tæt på vikingetiden. 

Fyrkatborgen blev oprindeligt opført i 980 under Kong Harald Blåtand og i dag markerer en jordvold, stedet hvor den oprindelige ringborg omringede de oprindelige 16 langhuse i ringborgen. 

Foto: Jordvolden der markerer hvor ringborgens mure var i sin tid

Fyrkat er blot én af fem ringborge i Danmark. De resterende fire er Valø Borgring ved Køge, Aggersborg ved Løgstør, Trelleborg ved Slagelse og Nonnebakken i Odense. 

Disse ringborge spillede i slutningen af 900-taller en stor rolle i Danmarkshistorien. De var opført med stor snilde og omkostningerne for befolkning såvel som kongemagt var ej heller små. 

Foto: Trelleborg ved Slagelse

De fem ringborge menes alle at have samme ophavsmand - Harald Blåtand. Som den første konge i Danmark til at gøre dette, skulle ringborgene for det første befæste og demonstrere Blåtands kongemagt. For det andet har borgene umiddelbart også givet Harald Blåtand bedre greb om magten i de enkelte landsdele. 

Foto: Harald Blåtand

Dog holdt ingen af borgene særligt længe. De holdt hver især omtrent 20 år. Fyrkat menes at være blevet ødelagt i en massiv brand. Derudover fortæller massegrave ved Trelleborg, at der her har været kampe ved borgene. 

I dag kan man besøge borgen, og tage et kig udenfor hvor et rekonstrueret langhus fortæller om hverdagen i en helt anden tid. Derudover kan man gå en tur inden for jordvolden hvor hvide sten markerer hvor ringborgens huse lå. 

Mød redaktionen
Profilbillede
Rebecca Sejer Werge redaktion@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Søren Martin Mørch smm@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Linea Topp Jakobsen lj@heymate.dk
Profilbillede
Michael Juul Sørensen mj@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Julie Lundblad jl@vores-mediehus.dk
Flere artikler